Moet ik voor de verkoop van mijn huis een energielabel voor mijn huis aanvragen?

Wanneer je je huis gaat verkopen kom je allerlei zaken tegen die nog ondernomen moeten worden. Ook een energielabel behoort tegenwoordig tot een van de vereisten bij de verkoop van een woning. Dit label is wettelijk verplicht, maar hoe kom je eigenlijk aan zo’n label? In deze artikel zullen we je van alles vertellen over het energielabel bij verkoop van je huis!

Het energielabelsysteem is onderdeel van het Energieakkoord dat is ingevoerd om een positieve bijdrage te leveren aan de Europese klimaatdoelstellingen. Om ervoor te zorgen dat men wel degelijk aan dit vereiste voldoet staat er ook een boete voor degenen die geen energielabel hebben aangevraagd bij de verkoop van hun huis.

Wat is een energielabel?
Een energielabel is een digitaal document waarin wordt bepaald hoe zuinig of onzuinig je huis is. De mate van zuinigheid wordt in verschillende klassen weergeven, net zoals dat bij elektrische apparaten wordt gedaan. In het geval van het energielabel zijn de klassen verdeeld van A tot en met G. Hiermee worden consumenten bewust gemaakt van hoe energiezuinig het huis eigenlijk is. Hoe zuiniger je huis en hoe meer energiebesparende maatregelen je hebt genomen, hoe beter het energielabel is dat je krijgt.

Aandachtspunten bij een energielabel
Bij het vaststellen van de klasse van het energielabel wordt er gelet op verschillende woningkenmerken. Er wordt onder andere gekeken naar de aanwezigheid van een ventilatiesysteem, zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en de warmwatervoorziening in de badkamer. Daarnaast wordt het soort glas in de woning, het type woning en het bouwjaar van de woning meegenomen.

Verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel
Sinds 2015 heeft elk huis een voorlopig energielabel ontvangen. Dit voorlopige label is samengesteld op basis van de gegevens uit het Kadaster, zoals de grootte van je huis, het type huis en het bouwjaar van het huis. Daarnaast wordt er gekeken naar vergelijkbare huizen. Bij verkoop van een woning wordt het voorlopige energielabel omgezet naar een definitief label. De verkoper van het huis is degene die het definitieve label aanvraagt. Om het label aan te vragen vul je de woningkenmerken in, dit is ook meteen waardevolle informatie voor de potentiële kopers van het huis.